Kesätöihin Ruotsiin

Seuraava ulkomaanmatka on kohta ovella. Se suuntautuu eteläiseen Ruotsiin, Boråsin kaupunkiin. Lennähdän sinne pariksi kuukaudeksi vanhustenhoitotöihin.

Ajattelin näin etukäteen kertoilla hieman matkan esivalmisteluista.

Työnhaku

Tammikuun loppupuolella selailin TE-toimiston työpaikkalistoja ja bongasin sieltä ilmoituksen jossa haettiin suomenkieliseen vanhustenhoitoon työntekijöitä. En ollut edes suunnitellut kesätöiden hakua mutta päätin ilmoituksen luettuani hakea työpaikkaa, ihan vain huvinvuoksi, tai “tuskin mulla on mahollisuuksia ku ei oo koulutusta tai kielitaitoa mutta olisihan se nyt jännä päästä”- ajatuksin. Kirjoitin peruskouluruotsia verestäen ja sanakirja.org:ia hyödyntäen vapaamuotoisen hakemuksen mutta CV sai mennä suomenkielisenä.

Pian sain vastauksen hakemukseeni eikä mennyt kauaa ku olin jo varaamassa junalippuja Turkuun. Työhaastattelut tapahtuivat osa sähköisesti ja osa 15.2. Turussa Valtion virastotalolla. Matkasin yöjunalla Turkuun, VR ei pettänyt ja juna oli täysin ajallaan perillä. Ehdin tiukasta aikataulusta huolimatta hyvin info- ja haastattelutilaisuuteen. Voi sitä häpeän määrää kun vähäisetkin ruotsintaidot katosivat jännittävässä tilanteessa, ja sekavalla ruotsi-suomi-englantimössöllä yritin tehdä itseäni ymmärretyksi… Haastattelut olivat ohi jo ennen puoltapäivää ja lähdin jo iltapäivällä takaisin kohti Pohjois-Pohjanmaata. Ennen kotiinlähtöä ehdin vierailla Aboa Vetus&Ars Novassa ja Cafe Artissa sekä saada kutsun uuteen työpaikkaan. Olo oli epäuskoinen ja adrenaliinihuurut mittavat kun istuin asemalla odottamassa junaani.

 

Sen jälkeen olikin monenlaista tehtävää. Asunnonhankinta, rikosrekisteriote työpaikkaa varten, lääkkeenjakelukoulutus netissä, SINK-vero….

 

Asunnon löytäminen

Asunnonhankinnassa auttoi Nordjobb. Borås on yliopistokaupunki, jossa kesän ajaksi tyhjenee opiskelija-asuntoja joita on mahdollista vuokrata. Norddjobb toimii Boråsissakin ja välittää opiskelija-asuntoja kesätyöläisille yhdessä paikallisen toimijan kanssa.

Nordjobbin Intresseanmälan – lomake löytyy seuraavasta linkistä. Se sopii niille, jotka ovat omatoimisesti löytäneet työn toisesta pohjoismaasta mutta haluavat apua, tukea ja vinkkejä viranomaisasioissa tai asunnonhankinnassa. Norddjob järjestää myös vapaa-ajanaktiviteetteja ainakin Tukholmassa.

https://www.nordjobb.org/sv/kontakt/anmael-intresse

Myös Boråsin kaupungin sivuilta löytyy listaus opiskelija-asuntojen vuokraajista yhteystietoineen: https://www.boras.se/bobyggaochmiljo/hittabostad/studentbostader.4.2ab8b45f1584d51f7f440a0.html

 

Verotus

SINK-vero eli särskild inkomstskatt för utomlands bosatta on Ruotsissa alle kuusi kuukautta työskenteleville ulkomaalaisille tarkoitettu vero. Sitä haetaan Ruotsin veroviranomaisen, Skatteverketin nettisivuilta löytyvällä lomakkeella.

Tietoa SINKistä: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/internationellt/bosattutomlands/sinksarskildinkomstskattforutomlandsbosatta.4.6fdde64a12cc4eee23080002583.html

Linkki hakemuslomakkeen lataamiseen: https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/4350.4.3810a01c150939e893fbe71.html

 

Rikosrekisteriote ja lääkkeenjakelukoulutus

Työnantajaa varten oli hankittava ote rikosrekisteristä Suomen oikeusrekisterikeskukselta. Minun tarvitsemani oli ote nimeltään “Ote esitettäväksi ulkomailla”.

Ruotsinkielisen lääkkeenjakokoulutuksen kävin netissä Demenscentrumin sivuilla. Koulutusportaalista löytyy tunnukset luomalla ja sisään kirjautumalla monenmoista: siellä on mahdollista terästää ruotsinkielentaitoja kuunnellen ja lukien sekä oppia samalla uutta muunmuassa paliatiivisesta hoidosta, lääkinnästä, muistisairauksista ja diabeteksesta: http://www.demenscentrum.se/webbutbildningar

 

Muista asioista :’D

Lennot Finnairilta on varattu. Elämän ensimmäinen lento yksin jännittää ja vaihto Helsingissä tuo kokemattomana Oulusta matkaavan elämään vielä pienen jännitysmomentin lisää.

Myös vuokranmaksu euroissa olevalta, suomalaiselta Nordean tililtä mietitytti kunnes tänään rupesin nettipankissa tutustumaan valuuttamaksun saloihin – ja tajusin myös että ensimmäinen vuokra kesän kämpästä olisi pitänyt maksaa jo 25.5., melkein kaksi viikkoa sitten… Puolipaniikissa vuokranantajalle lähetetty sähköpostiviesti sai onneksi vastauksen parissa minuutissa ja vuokranantajan “Det är helt OK” kevensi mieltä.

Toivottavasti kaikki mikä on ollut tehtävissä on nyt tehty. Lähtö on 15.6.

 

-Helka

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *